SINIRSIZ İNTERNET DEĞİL, GEREKTİĞİ KADAR İNTERNET
11 Mart 2019

Türk Tarih Kurumu’nun 66 sayılı, 30.04.1998 tarihli kararıyla, 8-14 Mart tarihleri arası her yıl “Bilim ve Teknoloji” haftası olarak kutlanmaktadır.Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte hayatımızda pek çok değişim, gelişim ve kolaylık sağlanmıştır. İnternet bilinçli kullanıldığı zaman insan hayatını kolaylaştırma amacına hizmet etmektedir. Fakat kontrolsüz kullanım bireyi fiziksel ve ruhsal sağlık anlamında olumsuz etkilemekte ve kişilerin aile, okul, iş ve sosyal hayatında problemlere yol açmaktadır. İnterneti aşırı kullanma isteğinin önüne geçilememesi, internetten yoksun kalındığında gergin davranışların olması, kişilerin genel uyumunu bozmaktadır.

Teknoloji bağımlılığı, bireylerin internet üzerinde kontrolünü kaybetmesiyle başlayan, zamanla kişide patolojik rahatsızlıklara neden olan ve uzman desteği ile tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır ve bu hastalık her yaşta ve her cinsiyette görülür. Erkeklerde görülme olasılığı kadınlara göre 2-3 kat daha fazladır.

Teknoloji bağımlılığı birçok hastalığa da zemin hazırlayabilmektedir. Örneğin; internette çok vakit geçiren bir bireyde depresyon ve sosyal fobi geliştirebilir. Ya da bu gibi patolojik rahatsızlıkları olan bir birey internete yönelip daha fazla zaman geçirip bu durumu bağımlılığa dönüştürebilir. Bu nedenle tedavi sürecinde öncelikle altta yatan psikolojik faktörlerin tespit edilip bu noktaların tedavi edilmesi gerekmektedir.

Farkında olarak veya olmayarak internet başında çok fazla vakit geçirmek, gece geç saatlere kadar bilgisayar başında kalmak, bilgisayardan uzak kalındığı zaman boşluktaymış gibi hissetmek, internete girebilmek için yemek yemekten, dinlenmekten ve arkadaşlarla vakit geçirmekten ödün vermek gibi durumlarda bağımlılık olup olmadığının araştırılması gerekmektedir.

Günümüzde çocukların çoğunun bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanımı ebeveynlere oranla daha ileri seviyededir. Anne ve babaların internet ve bilgisayar teknolojileri konusunda bilgi sahibi olmaları, eğer bu konuda yeterince bilgi sahibi değillerse kendilerini geliştirmeleri, en azından çocuklarını doğru yönlendirecek ve denetleme yapabilecek seviyede internet kullanımını öğrenmeleri gerekmektedir.Ayrıca çocukları internetteki tehlikelerden korumak için bilgisayarlarında güncel antivirüs, filtre ve güvenlik duvarı programları uygulamaları kullanmaları gerekmektedir.

Teknoloji bağımlılığı olan çocuklar anlayışla karşılanmalı ve sosyal aktivitelere yönlendirilmelidir. Ebeveynler internet hakkında kuralları ve sınırları çocuklarıyla birlikte koymalıdır. Çocuklarla her zaman iyi bir iletişim halinde kalınmalıdır.

İl Sağlık Müdürlüğü olarak bu konuda bilgi ve tedavi desteği için halkımızın hizmetindeyiz. Teknolojinin doğru kullanımına dikkat çekmek amacıyla, 12 Mart Salı günü, Ayasofya Sahil Kavşağında, 13.30-16.00 saatleri arasında yapacağımız yürüyüş etkinliğine tüm halkımızı bekliyoruz.

TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ